Kid Startupper, η καινοτομία συναντάει την εκπαίδευση.

Kid Startupper, η καινοτομία συναντάει την εκπαίδευση.

Κείμενο: Παναγιώτης Λουκάς




Το Kid Startupper είναι η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα στον κόσμο, που διδάσκει την επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό επιχειρείν σε παιδιά ηλικίας 10-14 ετών. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική ηλεκτρονική πλατφόρμα που σκοπεύει στο να αναπτύξει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τη δεξιοτεχνία των παιδιών σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Η πλατφόρμα είναι εμπνευσμένη από συμπεράσματα στα παγκόσμια συνέδρια επιχειρηματικότητας νέων (WEBIT, WEB-SUMMIT, TED-Talks, ENTREDU), από τα προγράμματα ERASMUS της Ε.Ε. (καινοτομία στην εκπαίδευση) καθώς και από το πρότυπο σχολείο TALBOT των ΗΠΑ. Για το Kid Startupper μιλήσαμε με τον Στέφανο Πέτρου. Διαβάστε τα όσα ενδιαφέροντα είπε στον Παναγιώτη Λουκά.

Το KidStartupper.com είναι αυτή τη στιγμή η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα στον κόσμο που διδάσκει την επιχειρηματικότητα σε παιδιά 10-14 ετών, με τη μέθοδο των «Πρώτων Αρχών» του Αριστοτέλη. Δημιουργήθηκε μετά από την παρουσία μου σε παγκόσμια συνέδρια για τη νεανική επιχειρηματικότητα και τις νεοφυείς (startups) επιχειρήσεις, όπως το WEB SUMMIT και το WEBIT Congress. Ως εκπαιδευτικός είχα την χαρά επίσης να παρευρεθώ σε ένα ακόμα εκπαιδευτικό συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης (Entredu), για την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση (Πρωτοβάθμια/Δευτεροβάθμια). Εκεί διαπίστωσα ότι παρά τη θέληση πολλών σχολείων και των εκπαιδευτικών τους να συνδυάσουν την επιχειρηματικότητα με την εκπαίδευση, δεν μπορούσε να προχωρήσει σωστά η όλη προσπάθεια, διότι απλά έλλειπε το κατάλληλο εκπαιδευτικό εργαλείο. Στόχος ήταν λοιπόν εξ αρχής η κατασκευή ενός  εκπαιδευτικού εργαλείου το οποίο θα συνέδεε την επιχειρηματικότητα με την εκπαίδευση, κάνοντας χρήση παράλληλα των νέων τεχνολογιών. Βασικός στόχος ήταν ακόμα το να γίνει γνωστή η πλατφόρμα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Να χρησιμοποιηθεί και να δοκιμαστεί σε βάθος, έτσι ώστε να δούμε κατά πόσο μπορεί να επιτύχει όλους τους εκπαιδευτικούς και διδακτικούς σκοπούς και στόχους. Ακόμα την αποδοχή που θα μπορούσε να έχει από εκπαιδευτικούς και μαθητές, γονείς.

Η εκπαιδευτική μας πλατφόρμα αυτή τη στιγμή απευθύνεται σε όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, καθώς και σε διάφορα εκπαιδευτικά κέντρα (όπως φροντιστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, φροντιστήρια Πληροφορικής, κλπ) και γενικά σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που επιθυμούν να διδάξουν την επιχειρηματικότητα σε μαθητές 10-14 ετών. Μέσα από την εκπαιδευτική μας πλατφόρμα τους δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα να διδάξουν στα παιδιά την επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιώντας ένα άκρως καινοτόμο εκπαιδευτικό εργαλείο. Τους δίνουμε τη δυνατότητα να διδάξουν στα παιδιά την επιχειρηματικότητα με τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Η πλατφόρμα μας συνδυάζεται ιδανικά με το STEM και την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Αποτελεί την εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής κατά την άποψη μου προς κάτι που έχει πραγματική και ουσιαστική αξία. Στο να μετατρέψουν οι μαθητές τις καινοτόμες ρομποτικές τους κατασκευές, στην πρώτη δική τους startup επιχείρηση.

Θα ήθελα να αναφερθώ και στην παιδαγωγική αξία της πλατφόρμας του KidStartupper.com διότι αυτό είναι κάτι που σίγουρα αφορά όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα που θέλουν να αποκτήσουν την πλατφόρμα μας.

Η εκπαιδευτική μας πλατφόρμα στηρίζεται σε θεμελιώδεις μαθησιακές διαδικασίες, όπως:

•  Αυτογνωσία

•  Κριτική σκέψη

•  Δυνατότητα της επιλογής

•  Ανάληψη πρωτοβουλιών

•  Λήψη αποφάσεων

•  Διαχείριση χρόνου

•  Διαχείριση επιλογών

•  Συνεργασία

Θεωρούμε ότι ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να προσφέρουμε ευκαιρίες στο κάθε παιδί. Η πλατφόρμα μας βοηθά και μαθαίνει στο κάθε παιδί:

- Να δημιουργεί κάτι από το τίποτα

- Να βλέπει τις ευκαιρίες όταν οι άλλοι βλέπουν το ακατόρθωτο και το χάος

- Να κοινωνικοποιείται σε ομάδες ικανοποιώντας τις δικές του ικανότητες και αναγνωρίζοντας τα ταλέντα των άλλων

- Να γνωρίσει και να εκφράσει τον τρόπο που θα ενεργήσει ιδιαίτερα στις δύσκολες περιπτώσεις

- Να εργάζεται έξυπνα

Σε ότι αφορά στους γονείς:

Η πλατφόρμα μας αν θέλετε απαντά στο βασικό ερώτημα των γονιών «τι θα γίνει το παιδί όταν μεγαλώσει». Μέσα από την εκπαιδευτική μας πλατφόρμα και παρακολουθώντας την διδακτική μας ύλη, το παιδί στο τέλος θα έχει καταφέρει να δημιουργήσει την πρώτη του επιχείρηση. Αυτή που εξ αρχής ονειρεύτηκε. Θα έχει δει όμως κυρίως, αλλά και θα έχει δοκιμάσει το πως είναι να επιχειρείς πάνω σε αυτό που ονειρεύεσαι.

Τέλος το KidStartupper.com θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι μια βραβευμένη εκπαιδευτική πλατφόρμα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τον Μάρτιο του 2018 παρουσιάστηκε σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τη Σουηδία και τη Γερμανία μέσω του προγράμματος Erasmus+. Τον Μάιο του 2018 επίσης βραβεύθηκε στα Education Leaders Awards.

Στόχος μας είναι το να μπούμε μέσα στην επόμενη 3ετία, στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία της χώρας (και φροντιστήρια) προσφέροντας υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή τόσο η εκπαιδευτική μας πλατφόρμα όσο και τα ηλεκτρονικά βιβλία που τη συνοδεύουν (περιέχουν 28 κεφάλαια πάνω στη επιχειρηματικότητα, περίπου 250 σελίδες), μεταφράζονται και σε άλλες γλώσσες με σκοπό την διάδοση του εκπαιδευτικού μας έργου και στο εξωτερικό. Όραμα μας είναι το να καταφέρουμε να διδάξουμε την επιχειρηματικότητα στα παιδιά, δημιουργώντας πιο δραστήρια και τολμηρά άτομα στον χώρο του επιχειρείν,  που θα βοηθήσουν αν θέλετε και περισσότερο στο να ξεκολλήσει πιο γρήγορα η χώρα από την κρίση.

Τα πράγματα είναι δύσκολα στην χώρα μας, αλλά δεν θα πρέπει να απογοητεύεται κανείς σε ότι και αν κάνει. Θέλει τόλμη, πείσμα και επιμονή. Επιχειρηματικότητα διδάσκουμε στα παιδιά και αυτό είναι κάτι που τους το μαθαίνουμε άλλωστε από τα πρώτα μαθήματα. Άλλωστε και από Έλληνες που επιχειρούν σε χώρες όπως στις ΗΠΑ, τους ακούσαμε να λένε πρόσφατα σε συνεντεύξεις τους, ότι για να φτάσεις στο Αμερικάνικο όνειρο, θα πρέπει να περάσεις πρώτα από την Αμερικάνικη κόλαση. Μεγάλο πρόβλημα βέβαια για εμάς εδώ είναι η εύρεση χρηματοδότησης κατά τη γνώμη μου και έπειτα η γραφειοκρατία, τουλάχιστον σε όσους ονειρεύονται να δημιουργήσουν μια startup, από μια ιδέα που έχουν.

Θεωρώ ότι πάντοτε ανακαλύπτεις λάθη στην πορεία. Δεν πιστεύω όμως ότι αξίζει τον κόπο να ασχολείσαι με το πως θα ήταν, αν μπορούσες να γυρίσεις το χρόνο πίσω και να τα διόρθωνες. Είμαι της άποψης, ξεκίνα να διορθώνεις τα λάθη σου από τώρα.

Η κρίση πάντοτε δημιουργεί ευκαιρίες. Για να τις βρεις θα πρέπει να αντιληφθείς ποια είναι τα νέα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση, και να δώσεις λύσεις με τις ιδέες σου σε αυτά προβλήματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα;

Ενημέρωση γονέων σχετικά με το KID STARTUPPER

Μπορώ να εγγραφώ από μόνος/μόνη μου στο Kid Startupper;