Η επιχειρηματικότητα στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η θέση μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες!

Η επιχειρηματικότητα στο Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η θέση μας σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες!

Η ομιλία του Ηλία Παπαιωνάννου στο TEDx Academy. O Ηλίας Παπαιωνάννου είναι οικονομολόγος και Assistant Professor στο Dartmouth College και στο Harvard University.




  (Τι διδάσκουν οι Έλληνες γονείς στα παιδιά τους σχετικά με την επιχειρηματικότητα - ξεκινάει από 15ο λεπτό και μετά.)



Οι Έλληνες γονείς δεν διδάσκουμε καθόλου στα παιδιά μας τις λέξεις καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Ηλίας Παπαϊωάννου σε ομιλία του στο TEDx Academy.

Επίσης αναφέρθηκε στη λέξη εμπιστοσύνη. Πόσο πολύ εμπιστευόμαστε το συνάνθρωπο μας; Το εκπαιδευτικό σύστημα από το σχολείο, σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες, κάνει και δημιουργεί πολύ αυτή την επικοινωνία μεταξύ των παιδιών, που αναγκαστικά μαθαίνουν να εμπιστεύονται το ένα το άλλο. Αυτό φυσικά μένει στη ζωή τους όταν ξεκινούν επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πως λειτουργούμε εμείς στη χώρα μας; O Ηλίας Παπαιωνάννου έδειξε ένα γράφημα το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο λυπηρό γράφημα που έχει δείξει ποτέ στη ζωή του. 







Στον κάθετο άξονα βλέπουμε έναν δείκτη έλλειψης εμπιστοσύνης και στον οριζόντιο, έναν δείκτη που μετράει το κατά πόσο οι γονείς θεωρούν ότι είναι σημαντικές οι λέξεις ανοχή και σεβασμός στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Φαίνεται λοιπόν ότι οι Έλληνες γονείς δεν διδάσκουν στα παιδιά τους τι σημαίνει  ΑΝΟΧΗ  και  ΣΕΒΑΣΜΟΣ   (αξίες που θεωρούνται απαραίτητες στην οικονομική δραστηριότητα και την επιχειρηματικότητα).

Μάλιστα ερχόμαστε στην τελευταία θέση μεταξύ 64 χωρών. Χώρες όπως το Πακιστάν και το Βιετνάμ μας έχουν ξεπεράσει. Το γράφημα είναι βασισμένο σε ερωτηματολόγια που έγιναν από διεθνή οργανισμό σε γονείς με παιδιά 6-12 χρονών.

Στην ίδια έρευνα φαίνεται ότι οι Έλληνες γονείς δεν διδάσκουμε καθόλου στα παιδιά μας τις λέξεις καινοτομία και επιχειρηματικότητα.

Τα διδάσκουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν πλούσια και να πάνε καλά στη ζωή τους. 






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τι προσφέρει το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα;

Ενημέρωση γονέων σχετικά με το KID STARTUPPER

Επιχειρηματικότητα στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ;